Comparteix a LinkedIn
Comparteix a Twitter

T’expliquem la Taxonomia Europea

Analitzar i mesurar els impactes que generem en el desenvolupament de les nostres promocions immobiliàries és la base per a entendre què tan sostenible és la nostra activitat. Així mateix, ens permet comprendre com podem optimitzar els nostres procediments per a materialitzar projectes que contribueixin a combatre el canvi climàtic, a favor de la descarbonització del sector i a posar en el centre la responsabilitat de l’economia per a brindar a la humanitat un futur habitable. Entre altres eines, tenim disponible la Taxonomia Europea. Us expliquem de què es tracta:

 

Concepte i Fonaments de la Taxonomia Europea

La Taxonomia Europea és un marc establert per la Unió Europea (UE) per a determinar quines activitats econòmiques són considerades sostenibles des d’una perspectiva ambiental. Es publica en el context del desenvolupament del Pla d’Acció de Finances Sostenibles Europeu per a abordar el sector financer d’una manera estratègica i alinear-lo amb els objectius climàtics de 2030 i 2050.

La seva creació va ser impulsada per la necessitat de proporcionar claredat i coherència en el mercat financer establint una eina de classificació que pogués identificar les activitats econòmiques beneficioses per al medi ambient i definir criteris comuns. L’objectiu de la Taxonomia Europea és ajudar a canalitzar les inversions cap a activitats amb un enfocament sostenible, contribuint així a combatre el canvi climàtic i posant en el centre la responsabilitat del sector econòmic.

La regulació de la Taxonomia Europea defineix 6 objectius:

  • Mitigació del canvi climàtic.
  • Adaptació al canvi climàtic.
  • Ús sostenible i protecció de l’aigua i els recursos marins.
  • Transició cap a una economia circular.
  • Prevenció i control de la contaminació.
  • Protecció i restauració de la biodiversitat i els ecosistemes.

 

Per a considerar que una activitat és sostenible mediambientalment, segons la Taxonomia Europea, ha de contribuir substancialment a un dels sis objectius mediambientals, assegurar-se que el seu impacte no causi danys significatius a cap d’aquests objectius (complint criteris DNSH – Do Not Significant Harm), i garantir unes salvaguardes socials mínimes establertes. Per exemple, una activitat que contribueixi a mitigar el canvi climàtic no es consideraria “verd” si provoqués una contaminació significativa de l’aigua o la degradació de la biodiversitat. Això garanteix que la Taxonomia Europea promogui un enfocament integral de la sostenibilitat, on es considerin totes les dimensions mediambientals i no s’avanci en una àrea a costa d’unes altres.

 

Relació entre la Taxonomia Europea i Level(s) EU

Al desembre de 2019, els països de la Unió Europea van signar el Pacte Verd Europeu, amb el principal objectiu d’aconseguir una reducció de les emissions del 55% l’any 2030, i la neutralitat d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en 2050.

El Pacte té la intenció de convertir a Europa en el primer continent climàticament neutre del món, i a partir d’aquest objectiu la Unió Europea ha anat desenvolupant diferents normes i marcs reguladors per a guiar l’economia cap a un futur circular i sostenible.

D’una banda, la Taxonomia Europea és un sistema de classificació que defineix les activitats econòmiques sostenibles dins de la Unió Europea, establint criteris específics. D’altra banda, el marc metodològic de Level(s) defineix un llenguatge i metodologies de càlcul comuns per a mesurar la sostenibilitat en el sector de la construcció (però sense fixar requisits o límits). Totes dues eines s’han desenvolupat en paral·lel perquè funcionin de manera complementària. La Taxonomia Europea utilitza el marc metodològic de Level(s) com a base per al compliment de requisits tècnics, assegurant que es compleixin amb els estàndards de sostenibilitat definits per la UE.

 

Impacte en el Sector Immobiliari

El sector immobiliari, donada la seva altíssima petjada ecològica, hauria d’exercir un paper crucial en la transició cap a una economia que posi en el centre la sostenibilitat ambiental. La Taxonomia Europea té un impacte significatiu en aquest sector, ja que defineix els criteris per a determinar si un edifici o activitat de construcció és sostenible dins del seu marc classificatori.

Aquí hi ha algunes formes en què la Taxonomia Europea es relaciona amb el sector immobiliari:

  • Construcció sostenible: La Taxonomia Europea promou el desenvolupament de projectes de construcció responsables que redueixin el consum d’energia, minimitzin els residus i utilitzin materials de baix impacte ambiental, entre altres aspectes. Els edificis amb valors de sostenibilitat que s’alineïn amb els criteris de la Taxonomia seran més atractius per als promotors que busquen oportunitats d’inversió sostenible.
  • Eficiència energètica: La renovació d’edificis existents per a millorar la seva eficiència energètica, o la seva planificació en promocions noves, és un altre aspecte clau dins dels criteris de la Taxonomia Europea. Les inversions en la instal·lació de sistemes d’energia renovable, i la gestió intel·ligent de l’energia són considerades activitats sostenibles segons la Taxonomia.
  • Gestió d’actius immobiliaris: La gestió sostenible d’actius immobiliaris, que inclou pràctiques de manteniment eficients, gestió responsable de l’aigua i la gestió de residus, és fonamental per a complir amb els estàndards de la Taxonomia Europea. Les empreses immobiliàries han d’implementar polítiques i pràctiques que assegurin la sostenibilitat al llarg del cicle de vida dels actius, des de la construcció fins a l’operació i l’eventual desmantellament.

 

En resum, la Taxonomia Europea proporciona un marc per a identificar activitats econòmiques sostenibles, i la seva aplicació en el sector immobiliari és fonamental per a impulsar la transició cap a una economia més verda i resilient al canvi climàtic. Les empreses del sector immobiliari que adoptin pràctiques i projectes alineats amb els criteris de la Taxonomia no sols contribuiran a la mitigació del canvi climàtic i la protecció del medi ambient, sinó que també podrien accedir a noves oportunitats de finançament i inversió en el mercat europeu.

La Taxonomia és una eina de mesurament i de transformació, a través de la qual les empreses poden reportar el grau de sostenibilitat dels seus actius i planificar la transició. És per això que malgrat que actualment el compliment i l’informe de Taxonomia UE només sigui obligatori per a empreses grans incloses en l’abast de la Directiva d’Informes de Sostenibilitat Corporativa (CRSD), des d’Omplim tenim en compte els seus criteris per a reportar de manera voluntària l’alineació de les nostres promocions amb els objectius de Taxonomia.

Considerem que l’acció climàtica és urgent i que hem d’implementar totes les eines al nostre abast per a aconseguir els objectius de descarbonització. Això implica l’adaptació del sector i la implementació de nous processos i sistemes, per la qual cosa, com més aviat  comencem més possibilitats tindrem de complir amb les fites marcades.