Per aquelles persones que estigueu preocupades per l’eficiència energètica que implica el home-office, us deixem uns quants tips per aconseguir un alt confort i baix impacte ambiental mentre treballem a casa.
I ja hem deixat enrere setembre; amb les seves depressions postvacacionals, els propòsits de fer més exercici i menjar més sa, l’inici de nous projectes i la tornada al treball. Sí, la tornada al treball i, en molts casos, al teletreball. És cert que abans de la pandèmia, el home office a l’estat tenia una incidència molt baixa; només un 4% de les persones treballadores ho feia des de casa. Amb l’arribada de la COVID, aquest va augmentar un 16% i ara, amb la tornada a la normalitat, tot i que és de nou una opció anecdòtica, ha guanyat posicions fent que augmenti fins a un 7%.
Ja s’ha parlat moltíssim dels beneficis de treballar des de casa, aquesta opció millora la conciliació de la vida personal i la professional, fa que estalviem temps i despesa econòmica i, entre molts altres punts a favor, és l’opció de menor impacte ambiental. Sobre aquest últim benefici, un estudi d’Eurofound considera que el teletreball té potencial per reduir l’impacte ambiental, però remarca que aquesta reducció depèn de molts factors i que s’hauria de valorar en cada cas.
Un d’aquests factors és l’equipament de les nostres llars i si aquest assegura un impacte ambiental menor respecte a tot el que implica desplaçar-nos fins als nostres llocs de treball. Si la despesa energètica en climatització, llum, internet i d’altres és molt elevada, els beneficis ambientals es veurien reduïts. I com ho podem fer perquè la nostra llar tingui un impacte menor en emissions de CO₂, redueixi el consum energètic i garanteixi un confort òptim? En aquest cas també hi ha moltes variants, però amb un seguit d’accions específiques podrem aconseguir aquest confort climàtic amb un baix impacte ambiental. Us les expliquem!
Il·luminació natural
La llum natural influeix moltíssim en la nostra salut i estat d’ànim, i ens ajuda a millorar la nostra motivació i productivitat. Per tant, la llum natural és una de les nostres aliades més importants! No només ens ajuda a treballar més a gust, sinó que es converteix en una variant essencial per assolir una eficiència energètica més elevada mentre treballem a casa. I un altre punt molt a favor de deixar entrar el sol a les nostres llars, és que la llum d’aquest lluita contra microorganismes nocius per la nostra salut.
Per estalviar en consum i reduir les nostres emissions, hem de començar limitant l’ús d’il·luminació artificial i treure el màxim profit possible de la llum natural durant la major part de la jornada laboral. Hem d’escollir una estança amb finestra i que aquesta garanteixi l’aïllament tèrmic i acústic necessari per aconseguir el confort adient per treballar. A part d’això, el lloc que escollim per posar-nos mans a l’obra no ha de provocar enlluernament ni reflexos, però no patiu, que els tendals i les cortines són uns companys i companyes de feina excepcionals i ens ajudaran a regular la duresa de la llum.
La posició també juga un paper molt rellevant, aquí, ens haurem de situar obliquament a la finestra per tal que la llum ens arribi de costat. Aquesta il·luminarà el nostre camp de treball sense enlluernar-nos.
Hem de tenir en compte que a l’estiu hem d’evitar l’entrada de llum solar directa a les hores del dia més caloroses, d’aquesta manera evitarem que augmenti la temperatura interior de la nostra llar. Planificar la jornada laboral per emprar-hi el màxim temps possible durant les hores més fresquetes del matí, ens ajudarà a mantenir el confort lumínic i la reduidíssima despesa de la llum natural.
Il·luminació artificial
Sabem, però, que això de la llum natural no sempre ho podem dur a terme i no hi ha més remei que treballar durant hores on necessitem la llum artificial. Però ep!, que les innovacions en il·luminació artificial dels últims anys fan que tant el consum com l’impacte ambiental es vegin enormement reduïts! Les bombetes incandescents -les de tota la vida- utilitzen un 5% de l’energia per il·luminar, mentre que el 95% restant es tradueix en forma de calor; i a l’estiu, això pot fer que el nostre escriptori sigui un autèntic infern. Tot i que es va prohibir la fabricació i la comercialització de bombetes incandescents al setembre de 2018, segur que a moltes cases encara hi duren. El nostre consell és que reviseu les vostres bombetes i, si en teniu d’incandescents, les canvieu per les de LED. Aquestes tenen una vida útil entre 35 i 50 vegades més llarga i el seu consum energètic minva fins a un 80% en comparació a les incandescents.
Per evitar fatiga ocular durant la nostra jornada laboral, és ideal escollir també la temperatura de color del nostre llum de treball i que aquesta sigui d’entre 3300ºK i 5300ºK.
Ventilació
L’optimització de la ventilació natural s’ha convertit en una peça clau en el disseny d’habitatges nous, ja que el seu aprofitament no implica cap cost afegit i ens ajuda a millorar exponencialment el confort a casa nostra d’una manera totalment ecològica. Una bona ventilació diària és necessària per a la nostra salut, sobretot quan teletreballem. Sense una ventilació adequada, la humitat excessiva es pot quedar atrapada dins l’habitatge i aquesta es converteix en un caldo de cultiu perfecte per contaminants com el pol·len, la pols o inclús el monòxid de carboni. Tota la humitat generada diàriament pot extraure’s del nostre habitatge amb la ventilació natural.
Aquells habitatges de nova construcció han de comptar, segons el Codi Tècnic de l’Edificació (CTE), amb finestres que disposin d’un sistema de microventilació. El sistema de ferratge d’aquestes finestres crea una separació d’entre 3 i 5 mm a tot el seu perímetre entre la fulla de vidre i el marc de la finestra, permetent una circulació constant i lenta que ens ajudarà a renovar l’aire de casa nostra. Aquest sistema, però, necessita la nostra ajuda per poder funcionar òptimament, ja que la seva activació és manual. Mentre tinguem les finestres tancades es recomana mantenir-les amb la microventilació activada; millorarà l’aire de la nostra llar, evitarà la dispersió de calor o fred i augmentarà, per tant, l’eficiència energètica. Però no us preocupeu, que aquest sistema assegura la posició de tancament fent impossible l’obertura des de l’exterior.
I en aquells habitatges on les finestres no disposen de microventilació, podem obrir-les poc menys de 4 mm mentre som a casa i així garantir una ventilació lenta i continuada. Això d’obrir les finestres mentre tenim l’aire condicionat o la calefacció engegats pot semblar contraproduent (quantes vegades hem escoltat allò de: tanca que s’escapa el gat!), però la sensació de fred o calor també pot dependre de la quantitat d’humitat present a l’aire. La microventilació està pensada per assolir una renovació de l’aire adequada sense afectar la climatització dels nostres espais.
Climatització
De la mateixa manera que la llum i la renovació de l’aire, necessitem una temperatura agradable per poder treballar amb comoditat i que el nostre rendiment no es vegi afectat per les condicions climàtiques de casa nostra. En moltes ocasions podrem aconseguir una climatització òptima només mantenint una bona ventilació i utilitzant la roba apropiada segons la temperatura exterior; així no caldrà engegar l’aire condicionat o la calefacció. Quan ja no hi hagi més remei i necessitem sistemes de climatització, hem de procurar que el seu impacte ambiental i despesa energètica es rebaixin al màxim. Us expliquem com!
Sense fer cap ús d’aparells de climatització, una de les millors maneres d’obtenir una bona temperatura de confort és aprofitar tant com puguem la llum del sol. Si volem mantenir la casa fresqueta, evitarem la llum directa del sol tancant finestres i cortines. Per no perdre la lluminositat del dia, obrirem aquelles finestres que no estiguin rebent sol directe i anirem rotant l’obertura d’aquestes a mesura que el sol ho faci. Altrament, si el que volem és mantenir la calor, farem justament al revés. I a l’hivern, per evitar perdre la calor abaixarem les persianes a la nit. No us preocupeu pas si no teniu persianes a alguna finestra, en aquest cas us recomanem tenir cortines opaques que ens ajudaran també amb la climatització natural de casa nostra.
Si ens trobem amb condicions climatològiques que no podem combatre de forma natural, haurem d’engegar l’aire condicionat o la calefacció. Com a reflexió inicial, cal destacar que el consum d’una màquina encesa durant tot el dia a una temperatura, per exemple a l’estiu, de 27°, consumeix molta menys energia que encenent-la i apagant-la diferents vegades a 20°.
Si el nostre habitatge es troba a una temperatura de 32° i posem el nostre aire condicionat a 20°, aquest treballarà una bona estona a potència màxima fins a arribar als 20°, llavors tindrem fred i l’apagarem. Aviat la temperatura pujarà, per exemple, a 28°, tornarem a tenir una calor terrible, ja que la diferència de temperatura és molt gran i repetirem de nou els mateixos passos. Si programem l’aire a 27º, la màquina treballarà a una potència molt menor, haurà de baixar 7° menys que de l’altra manera. En baixar a 26° pararà, no tindrem fred i quan torni a pujar a 28°, l’esforç que haurà de fer l’aire condicionat serà només d’un grau.
El mateix passa a l’hivern quan programem la calefacció, si establim la temperatura òptima entre 17° a la nit i 21° durant el dia, el consum d’energia serà més baix que si la mantenim apagada i l’engeguem a 26° quan tinguem fred.
Si casa nostra té un sistema de climatització per conductes, normalment compta amb un únic punt de control de temperatura ubicat, generalment, al saló/menjador. Aquesta situació pot produir diferències entre les estances; per exemple, si el menjador, per la seva orientació i incidència del sol, aïllament o la quantitat de persones que acostumen a ser-hi dins, és una de les habitacions més caloroses de casa, necessitarà més caudal d’aire fred per mantenir la temperatura fresqueta que hem fixat al termòstat. Segurament, la temperatura d’una habitació on no hi ha ningú serà més fresca. L’equip sempre funcionarà fins a assolir la temperatura on es troba el termòstat, per tant, una bona manera d’estalviar energia seria tancant reixes i portes d’aquelles habitacions que no utilitzem, evitant la seva climatització i limitant el funcionament de la màquina.
Per millorar els nostres sistemes de climatització, és recomanable netejar els filtres periòdicament; mínim, a cada canvi d’estació.
Altres tips
Sembla evident, però moltes vegades pequem per deixar-nos l’ordinador encès, o la pantalla i pleguem sense adonar-nos. Un ordinador en repòs pot consumir entre el 20% i el 40% de la seva bateria i pot arribar a gastar fins a 70 watts per hora si el deixem endollat. Per evitar deixar-nos enceses les nostres eines de treball o inclús en mode stand-by, podem utilitzar endolls intel·ligents o connectar-ho tot a la mateixa regleta i, en acabar de treballar, ens assegurarem que tot queda apagat pitjant només un únic botó.
Doncs va, recuperem la mentalitat d’inicis de setembre i encetem un nou propòsit comú que acabarem complint i no l’haurem de repetir el 2023: fixar-nos que deixem tot apagat abans d’acabar la jornada laboral.