Comparteix a LinkedIn
Comparteix a Twitter

Les empreses davant la crisi habitacional: una reflexió des d’Omplim

Ja fa temps que a l’oficina reflexionem sobre el paper que les empreses poden jugar en formar-ne part d’una de les solucions de la crisi habitacional. Recentment, aquesta idea ha estat plasmada pel Jordi Casajoana, responsable de l’àrea comercial i de desenvolupament de negoci, en un article d’opinió publicat al mitjà Corresponsables. L’article aborda una qüestió fonamental: com la manca d’habitatges assequibles afecta no només la ciutadania, sinó també la dificultat de les empreses per atraure i retenir persones treballadores a causa de la falta d’habitatge assequible on aquestes puguin arrelar.

En l’article se subratlla que aquest problema afecta tant zones rurals com urbanes. En l’àmbit rural, la construcció de noves plantes industrials pot provocar un augment sobtat de població que les infraestructures d’habitatge locals no poden absorbir. Això genera desequilibris econòmics i socials i dificulta l’arribada de personal qualificat. En entorns urbans, la gentrificació i els elevats preus de l’habitatge exclouen les persones amb rendes mitjanes o baixes, limitant la diversitat socioeconòmica, la inclusió i la proximitat amb els seus llocs de treball.

 

La col·laboració com a eina clau per a desenvolupar projectes d’habitatge

Davant d’aquesta situació, el Jordi proposa en l’article explorar solucions col·laboratives que vagin més enllà d’iniciatives individuals. Un exemple destacat és el de Beasain, a Gipuzkoa, projecte que rehabilitarà una antiga fàbrica que primigèniament es dedicava a la manufactura de mobles i posteriorment de curtits, per a desenvolupar un edifici amb 35 habitatges. Aquestes residències estaran destinades a professionals del sector industrial que migrin a la zona i així oferir-les, durant dos anys, la possibilitat d’arrelar-se al territori.  Aquest projecte s’està fent gràcies a una col·laboració publicoprivada que permet garantir la sostenibilitat i adaptabilitat dels projectes a llarg termini.

No totes les empreses tenen els recursos o la capacitat per dur a terme projectes d’habitatge de forma individual. Des d’Omplim, defensem que la col·laboració és una eina poderosa per fer front a la crisi de l’habitatge assequible. La unió d’empreses dins d’un mateix sector, agrupacions industrials o parcs empresarials pot ser clau per impulsar habitatges sostenibles i accessibles que beneficiïn tant a les persones treballadores com a les organitzacions.

A més, aquests projectes d’habitatge pròxim als llocs de treball fomenten la mobilitat sostenible, reduint la dependència del transport privat. Això no només millora la qualitat de vida de les persones treballadores, sinó que també contribueix a reduir la petjada de carboni, a preservar el medi ambient i reforçar el teixit comunitari.

Des d’Omplim, compartim aquesta visió i ens comprometem a liderar iniciatives que, amb una gestió immobiliària responsable, contribueixin a un futur més just i sostenible. En col·laboració amb empreses, institucions i comunitats, volem avançar cap a solucions que donin resposta als grans reptes socials, econòmics i mediambientals del nostre temps, assegurant l’estabilitat habitacional a llarg termini.