TEST82014
Comparteix a LinkedIn
Comparteix a Twitter

Avançant cap a una Economia amb Propòsit a Catalunya

El passat 27 de juny, a la Llotja de Mar de Barcelona vam adherir-nos – amb altres 200 empreses més – al Manifest Per Una Economia amb Propòsit impulsat per l’associació Respon.cat. Aquest compromís conjunt vol fer una crida al món empresarial per manifestar i fer evident la responsabilitat de les empreses envers la societat i el medi ambient.

economia d'impacte

 

Adheriu-vos al manifest!

 

El paper essencial del sector empresarial.

En aquest context marcat per nous reptes econòmics, socials i ecològics, tenim l’obligació de repensar la resiliència de les nostres societats i la connexió entre persones, planeta i economia. Cal revisar el paper social de l’organització, així com la presa de decisions corporatives tenint en compte els límits planetaris (dels quals ja hem excedit cinc dels límits sobre els quals existeixen dades). Es fa evident que un creixement il·limitat és insostenible i que hem d’operar dins d’aquests marges de seguretat planetària, amb accions que al seu torn promoguin un impacte saludable i just. Això configurarà un canvi de rol i mecanismes de funcionament de l’empresa, tradicionalment centrats només en les variables econòmico-financeres.

Les expectatives de la societat cap a les empreses s’estan ampliant, obrint la porta a un canvi de paradigma, especialment en relació amb la capacitat d’innovació i el desenvolupament de pràctiques que puguin donar solució a aquests reptes als quals ens enfrontem. Encara que algunes organitzacions ja estan treballant en un enfocament estratègic de la sostenibilitat i reconeixen la importància de prendre en consideració tots els impactes que genera la seva activitat (no només els econòmics), encara hi ha un llarg camí per recórrer.

 

Un pla d’acció transversal.

És fonamental que aquestes iniciatives generin un pla d’acció transversal que potenciï un canvi real en l’organització. És precisament aquí on des d’Omplim volem destacar el nostre punt crític, ja que per a nosaltres, més enllà d’una declaració formal d’intencions, és necessari incorporar – de manera estructural i en un horitzó temporal curt – una pràctica empresarial que integri tots els capitals necessaris (no només el financer, també el capital ecològic i social). En moltes ocasions, aquest objectiu entra en conflicte directe amb alguns aspectes inherents en el desenvolupament dels productes, serveis o projectes. És essencial reajustar-los per modificar els seus impactes, però també per identificar noves oportunitats de negoci que puguin ajudar a resoldre problemes reals existents.

El canvi de paradigma cap a una economia amb propòsit no és només una opció, sinó una necessitat urgent i requereix una revisió i reestructuració dels models empresarials. És essencial que més empreses s’adonin de la seva responsabilitat envers la societat i el planeta. No es tracta només de complir amb les regulacions legals, sinó de superar-les i anar més enllà per generar un impacte que ajudi a modificar el paradigma actual. És fonamental que el sector empresarial sigui un motor de canvi, impulsant valors de sostenibilitat i contribuint activament en les polítiques públiques.

 

Cap a una economia amb propòsit.

La transició cap a una economia amb propòsit no és senzilla, però és un desafiament que no podem ignorar. Cal establir aliances i col·laboracions entre empreses, governs, organitzacions socials i ciutadania per abordar els grans reptes als quals ens enfrontem. Només treballant col·lectivament podrem aconseguir un canvi real i durador.

En resum, el Manifest Per Una Economia amb Propòsit ens convida a repensar les bases de com ens relacionem com a societat i el paper que cada actor – siguin governs, organitzacions socials o empreses – juga en aquesta transformació. És hora de posar en pràctica un model empresarial que integri valors ètics, socials i ecològics, per tal de construir un futur sostenible i inclusiu per a tothom.